Montaža multi split klimatske naprave na obstoječo inštalacijo

Vsaka multi split klimatska naprava, ki je sestavljena iz notranje in zunanje enote, mora imeti napeljavo, ki povezuje notranje in zunanje enote. Te napeljave so sestavljene iz dveh bakrenih izoliranih cevi, ki med seboj povezujejo kable za komunikacijo med notranjo in zunanjo enoto ter odtočne cevi za kondenzacijo iz notranje enote, razen če se kondenzacija iz notranje enote odvaja v bližnji odtok.

Nadalje je potrebno od zunanje enote namestiti napajalni kabel in cev za odvod kondenzata

Instalacije se lahko vgradijo v PVC kanale, v tem primeru pa je potrebno v steno, v katero je nameščena instalacija, izdelati obešala.

Več: https://multisplitklima.si/

Praviloma je treba izvesti pregled stanja na objektu, po katerem vam ponudi izvajalec natančno ponudbo.

 • Odprtina v zid do debeline 50 cm
 • Luknja v opečni steni – predelna stena
 • Dobava in montaža instalacije med notranjo in zunanjo enoto v PVC kanalu, v skladu z zahtevami
 • Dobava in montaža instalacije med notranjo in zunanjo enoto brez PVC kanala
 • Dobava in montaža instalacij za multi split klimatsko napravo v kanalu PVC na meter
 • Dobava in vgradnja napajalnikov za multi split klimatske naprave, ki niso kanalni
 • Dobava in montaža vodovodne instalacije – fleksibilna cev fi 16mm v PVC kanalu (to ne vključuje cevi kondenzata med notranjo in zunanjo enoto v ceni osnovne instalacije).
 • Dobava in montaža vodovodnih instalacij – podometna napeljava fi 16mm brez vodov (to ne vključuje cevi kondenzacije med notranjo in zunanjo enoto v osnovni namestitveni ceni).
 • Dobava in montaža instalacij za odvajanje vode – kondenzat s togo drenažno cevjo fi 32
 • Ustvarjanje kanalskega kabla v siporeksu za pritrditev fi16 ali napajalnega kabla na obveznem merilniku
 • Izdelava kanalskih tirnic v airiated / vibrirani beton za fi32 vpenjalo, na meter
 • Izdelava kanala v glini ali siporeksu za kondenzat fi32 na meter
 • Dobava in vgradnja nosilca za zunanjo enoto

Montaža multi split klima naprave na nameščeno napeljavo je možna samo, če je obstoječa napeljava pravilno nameščena in da ustreza multi split klimi, ki se montira. Pomembno je, da se premer in dolžina bakrenih izoliranih cevi, kot tudi območje med montiranimi pritrdilnimi elementi zunanje enote ujemajo.

Napeljava za notranjo enoto mora biti približno 40 cm od stropa in cevi ali odtočne cevi  saj mora biti cev za kondenzacijo pravilno nameščena tako, da voda teče neovirano.Komunikacijski kabel 5 x 1,5 mm2 mora biti nameščen znotraj in zunaj enote.

Pokrovčki morajo biti zatesnjeni ali varjeni, če je potrebno z nevtralnimi plini, dimni plini in po potrebi je potrebno preveriti tesnost dušilnega sistema za dušenje dušika.

Stroški namestitve multi split klimatske naprave so nižji od standardne namestitve pri namestitvi celotne namestitve, odvisno od tega, kako se montira multi split klima ali je potrebno prilagoditi napravo..

Izjemno pomembno je, da multi split klimatsko napravo vgradi podjetje, pooblaščeni trgovec, saj le tako velja  tovarniška garancija na enoto in napravo.

Če namestitev izvede nepooblaščena oseba, prevzame odgovornost za morebitne okvare in okvare na enoti in napravi ter v tem primeru prodajalec ne odgovarja za kakršnokoli škodo.

Poleg tega pooblaščeni zastopnik opravlja vsa dela praviloma z usposobljenimi monterji.

Dodaj odgovor