Vse o delovnih oblačilih

Delovna oblačila, kot takšna so vsekakor nepogrešljiv kos opreme pri veliki večini del – bodisi enostavnih ali težjih, fizičnih delih, kjer so ljudje bolj izpostavljeni različnim nevarnostim. Sem spadajo najrazličnejše jakne, brezrokavniki, vetrovke, puhovke, majice, hlače, nogavice, pokrivala, plašči, rokavice in seveda obutev. Poleg nudenja zaščite so lahko delovna oblačila tudi znak enotnosti ali urejenosti članov določenega podjetja, kar seveda pripomore k ugledu ter prepoznavosti – posledično tudi k uspešnosti podjetja.

Prvotni namen

Če se vrnemo k prvotni funkciji delovnih oblačil, seveda najprej pomislimo na nudenje zaščite. Vsekakor smo pri veliko delih v namenskih oblačilih veliko bolj zaščiteni, kot pa če bi nosili vsakdanje kose. Kot primer lahko vzamemo delavce, ki so v tovarnah izpostavljeni ali veliki vročini ali fizični nevarnosti, za kar poskrbi zelo vzdržljiva obleka – narejena iz toplotno obstojnih in nizkoobrabljivih materialov. Posebna vrsta oblačil prav tako pri delu obvaruje gozdarje, bodisi pred urezninami z motorno žago ali pa pred nešteto vejami, ki bi z lahkoto naluknjale običajna oblačila. Potrebno bi bilo omeniti tudi delo v restavracijah ali hotelih, kjer ljudje prav tako nosijo posebna delovna oblačila, hotelirji morajo predstavljati urejeno osebnost, največkrat oblečeni v srajco ter suknjič, medtem ko osebje iz ozadja – kuharji, sobarice, čistilke, vzdrževalci zopet nosi svojemu delu najprimernejšo obleko, ki olajša delo ali pa zaščiti osebno pred potencialno nevarnostjo.

Kvaliteta materiala

Kar delovno obleko loči od vsakdanje je vsekakor material iz katerega je narejena. Tukaj šteje predvsem kvaliteta materiala, saj bo kos obleke uporabljen vsak dan, prestati bo moral veliko pranj, brez da spremeni lastnosti, videz, hkrati pa bo moral še vedno nuditi isto stopnjo zaščite/urejenosti pri bolj izpostavljenih poklicih. To se največkrat doseže z lepljenimi šivi, tkanino, ki diha in hkrati ni premočljiva, je veter ne prepiha, ne vpija umazanije, ščiti pred toploto, ostrimi, špičastimi predmeti, električnim tokom ali kemikalijami, ki bi lahko osebo poškodovale. Poleg vseh zgoraj naštetih lastnosti, je zelo pomembno tudi udobje, saj bo oseba nosila kos oblačila več dnevno in bo z udobnimi oblačili bolj učinkovita, s tem pa se poveča tudi varnost. Po navadi na delovni obleki na sprednji oz. zadnji strani zasledimo tudi logotip podjetja.

Vidnost je izrednega pomena

Posebna vrsta delovnih oblačil so med drugim tudi tista, ki zagotavljajo vidnost osebe kjer je to nujno potrebno. To je na primer pri gorskih reševalcih, ki potrebujejo obleke živih barv, saj so tako v gorah lažje opazni s helikopterja. Prav tako so žive barve pomembne pri gozdarjih ali še bolj, pri delavcih na cesti, ti imajo tudi svetlobno-odbojne našitke, da so v temi lažje opazni in posledično bolj varni. Pri gozdarjih je zelo pomembna tudi izbira materiala obleke, saj mora le ta obvarovati osebo v primeru zdrsa motorne žage. V tem primeru gre za posebno tkanino, ki se zaplete v verigo motorne žage, kar povzroči zaustavitev in tako ne pride do nesreče.

Povzetek

Če vse skupaj še na hitro povzamemo, delovne obleke so nujne predvsem za varno in kakovostno opravljanje skoraj vsakega dela, pri katerem je posameznik izpostavljen. Pri bolj izpostavljenih delih je najpomembnejša vzdržljivost in kvaliteta materiala, pa tudi udobje, medtem ko je pri lažjih oziroma ne toliko nevarnih poklicih pomemben predvsem urejen zunanji videz in predstavljanje enotnosti zaposlenih.