Je kineziološki trak samo modni atletski trak?

Kineziološki trakovi omogočajo poseben način zdravljenja, ki ga lahko uporablja vaš fizioterapevt. Vključuje namestitev posebnega traku na vaše telo v določenih smereh, ki pomagajo izboljšati vašo gibljivost in podpirajo vaše sklepe, mišice in kite.

Kineziološki trak je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja razvil kiropraktik po imenu dr. Kenso Kase, DC. Ugotovil je, da lahko uporaba fleksibilnega traku, ki je koristen vmesnik med kožo in mišicami, zagotovi dolgotrajne učinke za njegove paciente.

Je kineziološki trak samo modni atletski trak?

Čeprav se kineziološki trak zdi zelo podoben modni obliki atletskega traku, je med obema veliko razlik. Atletski trak se uporablja za podporo in omejevanje gibanja, kineziološki trak pa za olajšanje gibanja ter zaviranje bolečine in krčev. Kineziološki trak je fleksibilen material, ki se premika, ko se premikate; atletski trak je relativno neprožen. Kineziološki trak pomaga izboljšati transport limfe in povečati cirkulacijo. Tesna vezava atletskega traku služi za zmanjšanje cirkulacije.

Funkcija kineziološkega traku

Kineziološki trak ima različne funkcije, ko se uporablja. Vaš fizioterapevt bo opravil oceno, da bi določil kar najboljšo uporabo kineziološkega traku za vas in vaše stanje. Fizioterapevt bo ocenil, ali je trak sploh potreben za vas in/ali če obstajajo kakšne kontraindikacije za uporabo traku.

Obstajajo različne teorije o delovanju kineziološkega traku. Prvič, domneva se, da spremeni propriocepcijski vnos senzornega živčnega sistema v mišice, sklepe in kožo. Mnenja so, da trak izboljša interakcijo med kožo in osnovnimi strukturami, da pomaga ponastaviti vezje tega dela živčnega sistema, kar ima za posledico izboljšano mišično aktivacijo in zmogljivost.

Prav tako naj bi kineziološki trak zaviral nociceptorje ali bolečine v vaših mišicah, koži in sklepnih strukturah. Zmanjšana zaznava bolečine, ki prenaša impulze v možgane naj bi normaliziralo mišični tonus, kar ima za posledico zmanjšano bolečino in mišični krč.

Na splošno velja, da kineziološki trak pomaga ustvariti ravnovesje v živčnem vezju v mišicah, tetivah, sklepih in koži. To naj bi delovalo pri zmanjševanju bolečine, zmanjšanju otekline in izboljšanju zmogljivosti in delovanja mišic.

Predvideva se tudi, da kineziološki trak ponovno poravna položaje sklepov, prav tako pa je lahko koristen pri preoblikovanju kolagenskih tkiv, na primer pri upravljanju brazgotin.