Parket – vse, kar morate vedeti

Lesena tla so simbol luksuzne in kakovostne dekoracije. Vsaj ko pride do talnih oblog, pri katerih danes lahko izbiramo med številnimi možnostmi.

Če želite tla, ki izgledajo lepo, nevtralno, jih je enostavno vzdrževati, ustvarjajo hkrati toplo in udobno okolje, so lahko sodobna ali rustikalna, potem pri izbiri ni nobene dileme – lesena tla so prava izbira za vas. Ko rečemo lesena tla, imamo v mislih parket.

Seveda imajo lesena tla slabo točko, in to je cena, ki pa se razlikuje glede na vrsto tal, ki jo izberemo. Dobra alternativa za parket je lahko laminat.

Danes je na trgu velik izbor laminatov, nekateri pa so videti tako dobro, da jih izbirajo namesto parketa. Vendar pa ni vse v videzu. Pred samo izbiro je pomembno, da se seznanite z obema izbirama, spoznate prednosti in slabosti, in zato smo skušali zbrati in predstaviti vse bistvene informacije na enem mestu.Do raznih novosti je prišlo tako na področju izbire laminatov kot na področju izbire parketa. Večja izbira pomeni večje pomisleke oziroma dileme pri sami izbiri. Pomembno je, da se zavedate, da ne obstaja univerzalna idealna velikost in vrsta parketa.

Vrste parketa

Vsak laik mora poznati nekaj osnovnih stvari o tleh, tako da lahko sam izbere primerno talno površino in se na enakovredni ravni lahko pogovarja s prodajalcem v trgovini (https://www.floor-experts.si/izdelki/parketi/). Ena od teh stvari je, da vrste parketa razvrstimo glede na več različnih kriterijev: po vrsti lesa, dimenzijah, polaganju, razredu in namestitvi.

Danes poznamo več različnih vrst parketov, ki jih delimo glede na vrsto lesa. Vrste parketa, ki ga največkrat uporabljamo delimo na: oreh, hrast, akacija, jesen, češnja, bukev; od eksotičnih vrst je najbolj uporabljan parket iz bambusa.

Najtrša so tla, ki so izdelana iz masivnega lesa. Izdelana so iz različnih vrst lesa, zato se lahko debelina in trdnost parketa med seboj razlikujejo. Ena od največjih prednosti teh parketov je, da se lahko večkrat brusijo in lakirajo. Tudi masivni parket ločujemo na klasični, industrijski in lam parket.

Debelina masivnega parketa je lahko od 21 do 22 mm, zaradi možnosti obnove pa je lahko parket v rabi več let. Zaradi kakovosti masivnega parketa, je le-ta vsakič po obnovi videti lep in edinstven.

Najbolj zaželeni masivni parket je parket v barvi pepela, javorja, hrasta … med eksotičnimi je prav tako priljubljen bambus.

 

Pripravljen in masiven parket

Gotova parketna tla so sestavljena iz več plasti in se obdelujejo vnaprej, to so na primer polirani in lakirani. Veliko posameznikov se odloči za to vrsto parketa, ker ga je mogoče uporabiti takoj po namestitvi. Zahvaljujoč navzkrižni povezavi slojev, ta vrsta parketa zagotavlja stabilnost, poleg tega pa so hitro in enostavno nameščeni.
Ko se dotaknemo teme dodelave tal, so lahko ta brušena, premazana z oljem, voskom … Treba je pa opozoriti, da so dvoslojna tla idealna izbira, če imate talno gretje, saj posebna konstrukcija parketa zmanjšuje toplotno odpornost in poveča stopnjo toplotne prevodnosti.

Parketni razredi

Ekstra ( E ) razred je razred, ki označuje parket enotne obarvanosti s posebno teksturo. Ta razred parketa ima najvišjo ceno.
Standardni ( S ) razred je nekoliko nižje kakovosti, ki ima lahko rahlo neenakomerno obarvanost, vendar kakovost ne odstopa veliko od razreda E.
Razred Rustik ( R ) ima vidno strukturo, zaradi česar izgleda parket bolj naraven. Zelo priljubljen je v stanovanjih, ki so opremljena v sodobnem slogu s pridihom vintage dekoracij.
Zunaj standardni razred ( VS ) je razred, kjer je parket neenakomerna obarvan.